Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-05-09@01:45:42 GMT

درمان سندرم روده تحریک پذیر چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۴۹۶۶۸۸

درمان سندرم روده تحریک پذیر چیست؟

خبرگزاری میزان- اختلالات گوارشی کارکردی، گروهی از بیماری‌های پزشکی هستند که با علت نامشخص، ملاک‌های تشخیصی سوال برانگیز، دوره‌های طولانی مدت و غیر قابل پیش‌بینی بیماری و تاثیرات دارویی اندک مشخص می‌شوند. تاریخ انتشار: 14:27 - 23 دی 1398 - کد خبر: ۵۸۶۳۱۷

به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری میزان، بیماران مبتلا به اختلالات گوارشی ساختاری، درد بیشتر و ۴۰ درصد استرس بیشتر را گزارش کرده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بین ۲۵ اختلال گوارش کارکردی، نشانگان روده تحریک پذیر شایع‌ترین، پرهزینه‌ترین و ناتوان کننده‌ترین نوع آن‌ها است. نشانگان روده تحریک پذیر یک بیماری شایع پزشکی است که با درد و ناراحتی مزمن، مکرر و شکمی مشخص می‌شود که منجر به عادات روده‌ای تغییر یافته در غیاب بیماری‌های گوارشی دیگر می‌شود.

در پژوهشی که درخصوص "اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی گروهی بر علائم جسمی بیماران مبتلا به نشانگان روده تحریک پذیر" توسط تیم پژوهشگران متشکل از علیرضا پیرخائفی (دانشیار عصب روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی گرمسار)، مرتضی روزبهانی (کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی دانشگاه علامه طباطبایی) و سارا راستگو (کارشناس روانشناسی بالینی دانشگاه آزاد اسلامی گرمسار) انجام شده، آمده است: «آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی گروهی به بهبود میزان و شدت علائم بیماران مبتلا به نشانگان روده تحریک پذیر کمک می‌کند. نشانگان روده تحریک پذیر یک اختلال رایج گوارشی است که با درد شکمی، اسهال یا یبوست همراه است و علت واضح جسمی ندارد.»

در این پژوهش که جامعه آماری آن شامل تمامی بیماران زن مبتلا به اختلال عملکردی گوارش در شهر رشت هستند، آمده است: «از ۴۱ درصد بیماران مبتلا به اختلال عملکرد گوارشی، ۲۵ درصد را بیماران نشانگان روده تحریک پذیر و ۱۳ درصد را بقیه بیماران عملکردی تشکیل می‌دهند. همچنین، مبتلایان به نشانگان روده تحریک پذیر بیش از یک چهارم کل بیماران مختص گوارش را تشکیل می‌دهند. این بیماری که با بیش حساسیتی احشایی غیر معمول شناخته می‌شود با هیجانات منفی و استرس رابطه دارد.»

محققان می‌گویند: «رفتار‌های اجتنابی با علائم گوارشی افراد مبتلا به نشانگان روده تحریک پذیر رابطه دارد و کاهش یافتن رفتار‌های اجتنابی علت بخش بزرگی از اثرات درمانی بر این بیماران است. مداخلات استفاده شده نیز عموما شامل مواردی مانند آرام‌سازی برای کاهش استرس یا کاهش علائم ناشی از استرس، فعال‌سازی رفتاری با وجود درد، بوده است. بنابر این یکی از درمان‌های روان‌شناختی احتمالا سودمند برای این بیماران، ذهن آگاهی است. ذهن‌آگاهی به عنوان یک احساس بدون قضاوت و متعادل از آگاهی تعریف شده است که به واضح دیدن و پذیرش هیجانات و پدیده‌های فیزیکی، همان طور که اتفاق می‌افتند، کمک می‌کند.»

یافته‌ها نشان می‌دهند: «نحوه عملکرد مغز افراد بر روی محرک‌ها و تعبیر و تفسیر‌های این بیماران دچار تحریفات و سوگیری‌های شناختی و الگو‌های تفکر ناسالم در مورد جهان اطراف و بیماری خود هستند، که این الگوی ناسالم باعث ایجاد نوعی بی نظمی و بی تعادلی بین مراکز شناختی و هیجانی سیستم عصبی مرکزی با سیستم عصبی روده‌ای می‌شود که این نابهنجاری‌ها موجب ایجاد علائم بیماری مانند درد شکمی و اسهال و یبوست می‌شوند.»

در این پژوهش آمده است: «در بین انواع شیوه‌های روان درمانی، درمان بر اساس ذهن آگاهی بر روی این بیماران کمتر صورت گرفته است. روش ذهن‌آگاهی را نوعی روش زیستی_شناختی_رفتاری می‌دانند که متفاوت از روش‌های آرام‌بخش سنتی است. آموزش‌های ذهنی برای بیماران مبتلا به نشانگان روده‌ی تحریک پذیر با برگزاری دوره‌های بالینی عملی به آنان کمک می‌کند که اندیشه‌ها و احساساتشان را مشاهده کنند. همچنین آگاهی بیماران را قادر به دیدن حرکات منفی و ژرف اندیشی می‌کند و به آنان اجازه می‌دهد که از الگو‌های افکار منفی تمرکز زدایی کنند.»

پژوهشگران می‌گویند: «آموزش ذهن‌آگاهی مبتنی بر کاهش استرس موجب کاهش علائم جسمی و افزایش کیفیت زندگی بیماران نشانگان روده تحریک پذیر می‌شود. همچنین اثربخشی آموزش ذهن‌آگاهی در میان جانبازان شیمیایی نیز در مرحله پیگیری بر علائم جسمانی و در مراحل پس‌آزمون و پیگیری بر سلامت روان آنان اثر بخش بود. همچنین درمان مبتنی بر آرام سازی موجب کاهش اضطراب و شدت علائم نشانگان روده تحریک پذیر شده است و استفاده از یوگا در درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر روی بیماران مبتلا به نشانگان روده تحریک پذیر موجب کاهش علائم روده‌ای، شدت علائم و اضطراب، بهبود کیفیت زندگی و کارکرد فیزیکی شده است.»

در نتایج این پژوهش آمده است: «تکنیک‌های ذهن‌آگاهی باعث کاهش علائم جسمی در بیماران نشانگان روده تحریک پذیر شده است. این بیماری با هیجانات منفی و استرس رابطه دارد. بنابراین، تعدیل و اصلاح تجربه استرس و هیجانات منفی مانند اضطراب در این بیماران می‌تواند به آنان کمک کند و این همان چیزی است که درمان ذهن آگاهی به آن کمک می‌کند. افزون بر این برای کمک به تغییر علائم نشانگان روده تحریک پذیر در این بیماران ضروری است که ابتدا اضطراب آنان کاهش داده شود.

بیستر بخوانید: کشیدن سیگار و "ویپ" با هم چه عوارضی دارد؟

ممکن است علت اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی در بهبود میزان و شدت علائم بیماران پژوهش حاضر نیز به دلیل کمک رساندن این درمان به کاهش اضطراب آنان باشد، زیرا درمان‌های مرتبط با ذهن‌آگاهی از جمله تکنیک یوگا در فرآیند ذهن آگاهی و درمان آرام‌سازی، موجب کاهش اضطراب و در نتیجه باعث کاهش علائم نشانگان روده تحریک‌پذیر می‌شوند.»

این پژوهش در شماره چهارم فصلنامه علمی_پژوهشی روانشناسی سلامت منتشر شده است.

منبع:ایسنا
انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: سلامت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۹۶۶۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صندوق بیماران خاص، سخت درمان و نادر تشکیل شد/پوشش۱۰۷گروه بیماری

به گزارش خبرنگار مهر، فروغ شباهنگ ظهر سه شنبه در گفتگو با خبرنگاران افزود: یکهزار و ۲۰۰ بیمار مبتلا به تالاسمی، هموفیلی، دیالیزی و پیوند کلیه و ام اس در استان با عنوان بیماران خاص تحت پوشش بیمه سلامت بودند و اکنون صندوق بیماران خاص، سخت درمان و بیماری نادر تشکیل شده است.

وی بیان داشت: ۲۶۵ بیمار مبتلا به تالاسمی در استان کهگیلویه و بویراحمد تحت پوشش بیمه سلامت هستند و این بیماران خدمات مرتبط با بیماری خاص خود را به صورت رایگان دریافت می‌کنند.

شباهنگ تصریح کرد: در سال ۱۴۰۱ با ایجاد صندوق بیماران خاص، سخت درمان و نادر ۱۰۷ گروه بیماری تحت حمایت قرار گرفتند و افرادی که دارای یکی از این بیماری‌ها باشند در صورت نداشتن هر گونه پوشش بیمه‌ای می‌توانند به صورت رایگان تحت پوشش بیمه سلامت قرار گیرند و از مزایای صندوق بهره‌مند شوند.

وی اظهار داشت: همچنین برای ۱۰ بیماری شامل تالاسمی، هموفیلی، همودیالیز، دیالیز، پیوند کلیه، ام اس، بیماری‌های متابولیک، پروانه‌ای، اوتیسم، انواع پیوندها، سرطان و بیماری روانی مزمن تعهدات دندان پزشکی تعریف شده و این افراد در قالب سقف ریالی تعیین شده و رعایت ضوابط مربوط، توسط وزارت بهداشت می‌توانند خدمات مورد نیاز را دریافت کنند.

شباهنگ تصریح کرد: بیماران حساب‌های پرداختی خود را به بیمه سلامت تحویل داده و هزینه‌ها را دریافت می‌کنند.

کد خبر 6099442

دیگر خبرها

  • سندرومی که باعث ناباروری مردان می‌شود
  • سنگ کیسه صفرا: علل، علائم، درمان و افراد در معرض خطر
  • خطر حمله قلبی در این بیماران بیشتر است
  • چگونه آلزایمر را درمان کنیم؟
  • صندوق بیماران خاص، سخت درمان و نادر تشکیل شد/پوشش۱۰۷گروه بیماری
  • ناهنجاری گوژپشتی چگونه مشخص و درمان می‌شود؟
  • توصیه‌هایی برای مقابله با بیماری آسم
  • ناهنجاری گوژپشتی چگونه تشخیص و درمان می‌شود؟
  • دلیل مهم دل درد صبحگاهی و درد معده بعد بیدار شدن
  • بیماران و کهنسالان چشم انتظار بهار و آغوزفروشان دوره‌گرد